☰ Meny
Framnäs

Välkommen till Framnäs, Segelsällskapet FRAM:s klubbholme på Bohus-Björkö i Göteborgs norra skärgård. Kom till oss och upplev den fantastiska närheten till havet, där vår klubbholme är en genuin och trevlig mötesplats för såväl båtfolk som landkrabbor.

Här möts man av den familjära atmosfären som formats genom generationer. SS Fram bildades år 1896 och Framnäs inköptes år 1930 och har sedan dess varit en träffpunkt för såväl våra egna som gästande båtar. Det erbjuds 300 meter brygga där man kan slå sig ner på en av de många bänkarna och njuta av alla båtar och höra måsarnas skri samtidigt som ångaren Bohuslän passerar i Kalvsundsrännan.

Under säsongen anordnar Sällskapet flera olika kappseglingar, både ban- och distanssegling samt juniorseglingar. De tre större husen; Måsen, södra och norra Måsen, är byggnader från den stora sillperioden i slutet av 1800-talet. De är idag inredda till sommarbostäder åt medlemmarna samt magasin och verkstäder.

Rotundan
Högst upp på berget ligger Rotundan, vårt fantastiska klubbhus som har en storslagen utsikt över skärgården. Vi serverar kaffe med dopp samt dricka och lättare förtäring. Glass och godis finns också att köpa. Om ni står med bilen på parkeringsplatsen bakom Rotundan betalar ni även avgiften här.


Kontaktpersoner för Rotundan är:


Gun-Britt Andreasson
Telefon: 0735 950176
gbk.andreasson@hotmail.com

 

Britt-Marie Åkerman
Telefon: 0707 884750

bm.akerman@live.seNedanför Rotundan ligger juniorstugan och jolleslipen. De används vid de årligen återkommande seglarskolorna för juniorer. Stugan har en stor och handikappanpassad altan.

  • På östsidan av holmen ligger starttribunen som används vid våra kappseglingar.
  • Vattenposter och eluttag finns på flera ställen utmed våra bryggor.
  • Toaletter är belägna i Måsen, vid cementplan, och i Rotundan.
  • Dusch finns på baksidan av juniorstugan och på Rotundan, Duschavgiften är  5 kr.
  • Sopcontainer finns 15 meter norr om Rotundan, vid parkeringsplatsen.
  • Hamnavgiften är 150 kr/dygn inklusive el.
  • Parkeringsplatser finns för våra bilburna gäster. Avgiften, 10 kr/dygn, betalas på Rotundan.

I Björkö hamn finns Skeppshandeln, Pizzeria, Restaurang Seaside, Fiskeboa och en glasskiosk sommartid. Det finns möjlighet att tanka båtar såväl som bilar. Inte långt från hamnen finns en ICA butik.


Hitta till Framnäs
Karta: Klicka här »

Bil
: Åk mot Hisingen/Öckerö på väg 155. Från färjeläget Lilla Varholmen avgår
avgiftsfri bilfärja till Björkö. Tidtabell färja: www.farjerederiet.se

Buss: Tag buss nummer 24 eller Röd Express mot Lilla Varholmen.
Från färjeläget Lilla Varholmen avgår avgiftsfri bilfärja till Björkö.
Tidtabell buss: www.vasttrafik.se


Rumsuthyrning
De större husen på Framnäs härstammar från den stora sillperioden i slutet av 1800-talet. De är idag inredda som sommarbostäder åt medlemmarna samt magasin och verkstäder.

Husen (Måsen, Måsungen, Norra och Södra Måsen) innehåller totalt 28 rum i varierande storlek som hyrs ut i 3-års perioder.

För att få hyra krävs minst 5 års medlemskap i SSFram och/eller att man utför ett ”förtjänstfullt” arbete för Sällskapet. Som hyresgäst medföljer uppdraget att bla:
"Bidra med underhåll av anläggningens hus, bryggor och planteringar.
Utföra städning av toaletter och duschrum enligt anslagen lista."


Hyresansökan skall vara styrelsen tillhanda senast 15 januari på bifogad blankett.
Adress: Märlspiksgatan 4F, 414 57 Göteborg  

Vid frågor kontakta Marita Nilsson
Tel. 031-433937
marita.nilsson@vastrahisingen.goteborg.se


Gamla Framares stuga
Gamla Framares (GF) stuga ligger i anslutning till parkeringsplatsen vid Rotundan.
Skötsel och uthyrning sker i GF´s regi.

Ni får tillgång till ett komplett kök med kokplatta, kylskåp, vattenkokare, allrum med två sängar, en extrasäng med madrass samt en extra madrass. Radio och TV finns.

Det finns en boulebana utanför farstukvisten och en underbar utsikt mot den livliga båttrafiken i Kalvsundsrännan.
Med anledning av allergier får husdjur ej vistas i stugan.

Du som vill hyra GF´s stuga är välkommen att kontakta:
Erna Wendin Tel: 0705 - 49 59 51

Pris för medlemmar i Gamla Framare - 150 kr/dygn
För övriga medlemmar och gäster - 200 kr/dygn

Välkomna att hyra dygn, helg eller veckovis.
Styrelsen Gamla Framare


Damklubben
För att damerna skulle ha något att syssla med under tiden som grabbarna var på sjön och seglade, började de sy och brodera handarbeten som de sedan lottade ut. Damklubben startades 1938.
 
År 1965 bildades den yngre Damklubben av tio entusiaster som satsade 10 kr var till en startkassa. De började med att sy vimplar (stöpplade som det hette) och de har vi fortfarande till försäljning, fast numera beställer vi dem.

Damklubben jobbar bl a för att få inventarier till Rotundan, vår klubbstuga. Under årens lopp har det införskaffats bord, stolar, glas, porslin och bestick. Till jubileet år 1996 införskaffade Damklubben vitvarorna till det nya köket samt diskmaskin, braskamin och renovering av målningarna på Rotundan.

Damklubben består av ett gäng positiva och kreativa damer i varierande åldrar som har till uppgift att bl a arrangera diverse festligheter för SS Fram.


Museistiftelsen
När plastepoken kom igång gick de gamla båtvarven i graven och yrkeskunnandet dog ut. 1994 tog ett par eldsjälar från SS Fram initiativet till att bevara det som ännu kunde räddas av den försvinnande epoken kosterbåtar i trä. SS Frams Museistiftelse bildades.

Idag har Stiftelsen 5 båtar med byggdatum mellan 1885 och 1952 i sin vård.
En av båtarna står som ett vackert blickfång i affärscentrat Torp vid Uddevalla. Vi gissar att det är en arbetsbåt från ”backefisket” på 1800 talet.

Stiftelsen har tidigare haft en överenskommelse med Sjöfartsmuseet om att få ställa in de färdigrestaurerade båtarna i deras lager. Men 2009 var det plötsligen slut med det och nu står båtarna uppställda i en Framares maskinhall i Dalsland. Båtarna kommer i framtiden att få stå på Bohusläns Museum i Uddevalla.
Två av våra båtar, Tärnungen och Monsunen, blev på båtmässan 2010 högtidigt K-märkta med certifikat från Sjöhistoriska museet i Stockholm.

Stiftelsen har ett register på över 200 klassade kosterbåtar med båtnamn, konstruktör, båtbyggare, byggår och ägare.
Ett stort antal äldre ritningar på träbåtar har bevarats, scannats och finns tillgängliga på nätet hos Sjöhistoriska Museet.

Om ni har frågor och funderingar ang Stiftelsens båtar eller kosterbåtar i allmänhet är Ni välkomna att kontakta Percy Andersson 031-69 05 94.
Ett av dom gamla magasinshusen; Måsen
Rotundan


Rotundan dukat för fest


Smutta


Gamla Framares stuga


S/Y "BORTA" på Torp i UddevallaMidsommarstång på cementplan